Ot na przykład taki imbir - ostatnio często go kupujemy, ponieważ ma zniewalający smak, intensywny świeży aromat, odrobinę słodki, odrobinę gorzki z drzewna nutą, doskonale pasuje do różnych dań oraz deserów, a przyrządzona z niego herbata jest nie tylko pyszna, ale i ma niesamowite właściwości zdrowotne.
Imbir, który jest obecnie dostępny prawie w każdym supermarkecie, bazarku i sklepach ze zdrową żywnością, jest tak na prawdę jedną z najstarszych roślin leczniczych, wzmianki o jego właściwościach leczniczych istnieją w księgach medycznych z przed 2700 lat, a to znaczy, że jest użytkowany od tysiącleci! W dzisiejszych czasach imbir jest uprawiany, po przez co też bardziej dostępny, możemy więc wszyscy korzystać z jego cudownych właściwości.
Imbir jest bogatym źródłem potasu, wapnia, fosforu oraz magnezu, zawiera olejki eteryczne - dzięki tym składnikom ma lecznicze właściwości: ułatwia trawienie oraz działa rozkurczowo, niweluje wzdęcia, łagodzi mdłości, chroni przed tworzeniem zakrzepów krwi, uspokaja bóle miesiączkowe oraz łagodzi PMS, ma działanie moczopędne, odkażające i odświeżające, poprawia koncentracje, podwyższa libido i jest uznawany za skuteczny afrodyzjak! Prócz tego jest niezastąpiony w leczeniu migreny oraz w period podwyższonej zachorowalności, ponieważ doskonale poprawia kondycje, wzmacnia odporność, rozgrzewa organizm, dodaje siły i witalności.
Płukanka na bolące gardło:
Łyżeczkę startego imbiru zalać mocno gorącą, ( ale nie wrzącą! ) wodą - pozostawić pod przykryciem na 5 min. po tym czasie przecedzić, ostudzić i płukać gardło ciepłym naparem trzy razy dziennie.
Ciekawostki
- Czy wiecie że pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego imbiru dodanego do filiżanki kawy niweluje jej szkodliwe właściwości oraz dodaje doskonałego posmaku ?
- Plasterek świeżego imbiru doskonale odświeża oddech oraz zapobiega infekcjom jamy ustnej, prócz tego poprawia metabolizm, bo pobudza wydzielanie śluzu.
- Należy unikać imbiru osobom z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego.
- Świeży imbir jest bardzo trwały, ale należy pamiętać o tym, aby właściwe go przechowywac - owijamy go papierowym ręcznikiem i wkładamy do szczelnego woreczka plastikowego lub pojemniczka, trzymamy w lodówce, dzięki temu nie traci swoich cennych właściwości i na długo zachowuje świeżość.
- Przyszłym mamom pomaga w walce z porannymi nudnościami, na które w tak wczesnym okresie ciąży nie ma bezpiecznych leków syntetycznych.
- Pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci oraz przyspiesza procesy detoksykacji w wątrobie.
Herbata Imbirowo - Cynamonowa
Kilka plasterków świeżego imbiru ( ilość imbiru jest regulowana indywidualnie według upodobań smakowych ) zalać w filiżance mocno gorącą ( nie wrzącą! ) wodą, włożyć 2 centymetrowy kawałek cynamonu - pozostawić pod przykryciem na 8min., po tym czasie przecedzić, dodać łyżeczkę miodu i smakować - doskonale rozgrzewa, zapobiega przeziębieniom i grypie.
Herbata imbirowo - cynamonowa |
Świetnie zredagowana notka! Jestem pod bardzo dużym wrażeniem właściwości zdrowotnych imbiru oraz ilości ciekawych, przydatnych informacji w notce :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio znalazłam w moim zaprzyjaźnionym sklepie ze zdrową żywnością imbir kandyzowany. Po tylu informacjach na temat jego korzystnych walorów na pewno się skuszę i go sobie kupię :)
pozdrawiam
Kasia
Warto zakupić! Są osoby które nie lubią imbiru świeżego, a kandyzowany oraz ten sproszkowany jest równie wspaniały, ma delikatniejszy smak i co najważniejsze, zachowuje wszystkie swoje właściwości!
OdpowiedzUsuńJak unikać imbiru w ciąży skoro jest rewelacyjny na mdłości i nawet jeden suplement diety dla kobiet w ciąży zawiera imbir. Coś się tutaj nie bardzo zgadza.
OdpowiedzUsuńJest wiele dylematów na ten temat, owszem imbir jest niezastąpionym " lekarstwem" przy mdłościach, które w ciąży dotykają wielu kobiet, ale należy pamiętać że imbir drażni przewód pokarmowy, co w ciąży nie jest korzystne, a wręcz szkodliwe, dla tego kobietom w ciąży zaleca się stosowanie suplementów diety które zawierają sproszkowany korzeń imbiru, to nie to samo co świeży.
UsuńŚwieży imbir można w ciąży stosować, owszem, ale należy zachować ostrożność, aby pomógł, a nie zaszkodził :)
mam pytanie dlaczego matki karmiące powinny unikac imbiru.
OdpowiedzUsuńProszę nie pisać uporczywie o imbirze że " nie mogą go zażywać również kobiety w ciąży" ponieważ jest to stwierdzenie co najmniej wprowadzające w błąd, a nawet, powiedziałabym, kłamliwe.
UsuńNotkę zaktualizowano, nie miałam w zamiarze wprowadzać nikogo w błąd, po prostu trafiłam na niewłaściewe informacje, dziękuję za czujność.
UsuńPozdrawiam :)