sobota, 14 stycznia 2012

Imbir - dobry na wszystko

Zastanawiając się nad zdrowym trybem życia oraz sposobem odżywiania się, postanowiliśmy bardziej przyglądać się temu, co nas otacza, bardziej wnikliwie dostrzegać to, na co czasami uwagi nie zwracamy.
Ot na przykład taki imbir - ostatnio często go kupujemy, ponieważ ma zniewalający smak, intensywny świeży aromat, odrobinę słodki, odrobinę gorzki z drzewna nutą, doskonale pasuje do różnych dań oraz deserów, a przyrządzona z niego herbata jest nie tylko pyszna, ale i ma niesamowite właściwości zdrowotne.
Imbir, który jest obecnie dostępny prawie w każdym supermarkecie, bazarku i sklepach ze zdrową żywnością, jest tak na prawdę jedną z najstarszych roślin leczniczych, wzmianki o jego właściwościach  leczniczych istnieją  w księgach medycznych z przed 2700 lat, a to znaczy, że jest użytkowany od tysiącleci! W dzisiejszych czasach imbir jest uprawiany, po przez co też bardziej dostępny, możemy więc wszyscy korzystać z jego cudownych właściwości.
Imbir jest bogatym źródłem potasu, wapnia, fosforu oraz magnezu, zawiera olejki eteryczne - dzięki tym składnikom ma lecznicze właściwości: ułatwia trawienie oraz działa rozkurczowo, niweluje wzdęcia, łagodzi mdłości, chroni przed tworzeniem zakrzepów krwi, uspokaja bóle miesiączkowe oraz łagodzi PMS, ma działanie moczopędne, odkażające i odświeżające, poprawia koncentracje, podwyższa libido i jest uznawany za skuteczny afrodyzjak! Prócz tego jest niezastąpiony w leczeniu migreny oraz w period podwyższonej zachorowalności, ponieważ doskonale poprawia kondycje, wzmacnia odporność, rozgrzewa organizm, dodaje siły i witalności.

Płukanka na bolące gardło: 

Łyżeczkę startego imbiru zalać mocno gorącą, ( ale nie wrzącą! ) wodą - pozostawić pod przykryciem na 5 min. po tym czasie przecedzić, ostudzić i płukać gardło ciepłym naparem trzy razy dziennie.

Ciekawostki
  •  Czy wiecie że pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego imbiru dodanego do filiżanki kawy niweluje jej szkodliwe właściwości oraz dodaje doskonałego posmaku ? 
  •  Plasterek świeżego imbiru doskonale odświeża oddech oraz zapobiega infekcjom jamy ustnej, prócz tego poprawia metabolizm, bo pobudza wydzielanie śluzu. 
  •  Należy unikać imbiru osobom z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego.  
  •  Świeży imbir jest bardzo trwały, ale należy pamiętać o tym, aby właściwe go przechowywac - owijamy go papierowym ręcznikiem i wkładamy do szczelnego woreczka plastikowego lub pojemniczka, trzymamy w lodówce, dzięki temu nie traci swoich cennych właściwości i na długo zachowuje świeżość. 
  • Przyszłym mamom pomaga w walce z porannymi nudnościami, na które w tak wczesnym okresie ciąży nie ma bezpiecznych leków syntetycznych.
  • Pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci oraz przyspiesza procesy detoksykacji w wątrobie. 
Obecnie na naszym rynku można kupić różne rodzaje  imbiru - świeże kłącza, a także sproszkowany,   kandyzowany, marynowany - różowy i biały. Wybór więc dosyć zróżnicowany, a smak pozytywnie zaskoczy, każdy może wybrać coś dla siebie. My najczęściej kupujemy świeży imbir, ale gdy aktualnie nie ma go na półkach, to nie gardzimy też sproszkowanym. Zima do nas przyszła już chyba na dobre, w związku z tym proponujemy Wam pyszną i rozgrzewającą herbatę z imbirem - z pewnością posłuży nie raz.

Herbata Imbirowo - Cynamonowa

Kilka plasterków świeżego imbiru ( ilość imbiru jest regulowana indywidualnie według upodobań smakowych ) zalać w filiżance mocno gorącą ( nie wrzącą! ) wodą, włożyć 2 centymetrowy kawałek cynamonu - pozostawić pod przykryciem na 8min., po tym czasie przecedzić, dodać łyżeczkę miodu i smakować - doskonale rozgrzewa, zapobiega przeziębieniom i grypie.


Herbata imbirowo - cynamonowa 
Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Świetnie zredagowana notka! Jestem pod bardzo dużym wrażeniem właściwości zdrowotnych imbiru oraz ilości ciekawych, przydatnych informacji w notce :)
    Ja ostatnio znalazłam w moim zaprzyjaźnionym sklepie ze zdrową żywnością imbir kandyzowany. Po tylu informacjach na temat jego korzystnych walorów na pewno się skuszę i go sobie kupię :)

    pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto zakupić! Są osoby które nie lubią imbiru świeżego, a kandyzowany oraz ten sproszkowany jest równie wspaniały, ma delikatniejszy smak i co najważniejsze, zachowuje wszystkie swoje właściwości!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak unikać imbiru w ciąży skoro jest rewelacyjny na mdłości i nawet jeden suplement diety dla kobiet w ciąży zawiera imbir. Coś się tutaj nie bardzo zgadza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wiele dylematów na ten temat, owszem imbir jest niezastąpionym " lekarstwem" przy mdłościach, które w ciąży dotykają wielu kobiet, ale należy pamiętać że imbir drażni przewód pokarmowy, co w ciąży nie jest korzystne, a wręcz szkodliwe, dla tego kobietom w ciąży zaleca się stosowanie suplementów diety które zawierają sproszkowany korzeń imbiru, to nie to samo co świeży.
      Świeży imbir można w ciąży stosować, owszem, ale należy zachować ostrożność, aby pomógł, a nie zaszkodził :)

      Usuń
  4. mam pytanie dlaczego matki karmiące powinny unikac imbiru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę nie pisać uporczywie o imbirze że " nie mogą go zażywać również kobiety w ciąży" ponieważ jest to stwierdzenie co najmniej wprowadzające w błąd, a nawet, powiedziałabym, kłamliwe.

      Usuń
    2. Notkę zaktualizowano, nie miałam w zamiarze wprowadzać nikogo w błąd, po prostu trafiłam na niewłaściewe informacje, dziękuję za czujność.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, niezmiernie mi miło je czytać ;)
Dziękuje że jesteście, odwiedzacie i czytacie ;-)
Wielka prośba o nie dodawanie linków blogów, reklam, spamu oraz złośliwych komentarzy - komentarze te będą od razu usuwane.
Zapraszam ;)